Residentiële nieuwbouw & IER

Moderne nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties vereisen vooruitstrevende klimaattechnologieën die aansluiten bij hedendaagse bouwpraktijken. In deze sector ligt de nadruk op de integratie van innovatieve systemen vanaf het ontwerpstadium tot de implementatie.

Climafed RESIDENTIËLE NIEUWBOUW & IER begrijpt dat het cruciaal is om nieuwbouw- en ingrijpende renovatieprojecten te voorzien van geavanceerde technologieën, zoals warmtepompsystemen, slimme ventilatiesystemen en energiezuinige koeling, die niet alleen het comfort verbeteren, maar ook bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk. Hierbij streven we ernaar gebouwen af te leveren die niet alleen voldoen aan de huidige energienormen, maar ook klaar zijn voor toekomstige duurzaamheidseisen.

Position papers
Download Datum uitgave Onderwerp
Residential cooling
Download
Datum uitgave:November 2023 Residential cooling De Europese Green Deal richt zich op de renovatie van gebouwen voor CO2-reductie. Het groeiende belang van koeling, vooral in Belgische gebouwen, vereist aandacht. Klimaatverandering en verbeterde isolatie verhogen de koelbehoefte. Huidige regelgeving belemmert de verspreiding van warmtepompen en verbetering van koelsystemen. Moderne koelsystemen met hoge efficiëntie en omkeerbare werking kunnen zowel koelen als verwarmen. Energieprestatieberekeningen en -certificaten moeten meer rekening houden met koeling, en overheden moeten ondersteuning bieden voor energiezuinige koelsystemen in premies en fiscaal beleid.
Warmtepompsystemen
Download
Datum uitgave:November 2023 Warmtepompsystemen Elektrische warmtepompen zijn cruciaal voor koolstofneutrale verwarming. De EU streeft naar de installatie van miljoenen warmtepompen om afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Warmtepomptechnologie is gereed voor brede toepassing, past binnen EU-2030 doelstellingen en draagt bij aan systeemintegratie voor duurzame energie.