Climafed publiceert nieuwe position paper: Elektrificatie als sleutel tot de decarbonisatie van onze gebouwen

04/10/2024

Climafed, de Belgische federatie van klimaattechnologieën, heeft zijn nieuwste position paper gepubliceerd: "Elektrificatie: de sleutel tot de decarbonisatie van onze gebouwen".  Deze paper legt uit hoe elektrificatie van cruciaal belang is voor het realiseren van de Belgische en Europese klimaatdoelstellingen. Het rapport benadrukt de noodzaak om de elektrificatie van de gebouwensector aanzienlijk te versnellen om tegen 2050 een elektrificatiegraad van 70% te bereiken, met een tussentijdse mijlpaal van 35% in 2030.

Elektrificatie en de energietransitie

Elektrificatie wordt gezien als de meest kostenefficiënte manier om de CO₂-uitstoot in de gebouwensector te verminderen, en vormt een sleutelrol in de bredere energietransitie. Het rapport wijst erop dat het tempo van adoptie van technologieën zoals warmtepompen en elektrische voertuigen minstens drie tot vier keer sneller moet gaan dan momenteel het geval is om de Europese doelstellingen voor 2030 te halen. Dit vraagt om aanzienlijke inspanningen van zowel de overheid, de industrie als het grote publiek.

Belangrijke bevindingen van het rapport zijn onder andere:

  • Belemmeringen voor elektrificatie: Onder andere belastingen op elektriciteit en beperkingen in de infrastructuur vormen aanzienlijke hindernissen voor de energietransitie. Bijna 80% van de totale energiebelastingen in Vlaanderen wordt geheven op elektriciteit, wat de overstap naar hernieuwbare energiebronnen bemoeilijkt. Climafed roept op tot belastinghervormingen om deze scheve verhouding recht te trekken en elektrificatie aantrekkelijker te maken.
  • Infrastructuuruitdagingen: De verouderde netwerken in België, gecombineerd met de trage uitrol van digitale meters, belemmeren de grootschalige adoptie van elektrische oplossingen zoals warmtepompen en elektrische voertuigen. Het rapport benadrukt de noodzaak van investeringen in de elektriciteitsinfrastructuur en flexibiliteitsoplossingen, zoals Demand Side Management, om de energietransitie te ondersteunen.
  • Gedragsverandering en perceptie: Een ander obstakel voor elektrificatie is de negatieve perceptie ervan bij installateurs en consumenten. Elektrificatie wordt vaak gezien als een risicovolle investering, wat het draagvlak voor deze technologieën belemmert. Het rapport pleit voor betere communicatie en sensibilisering, zodat de voordelen van elektrificatie duidelijker worden voor het publiek en de markt. 

Aanbevelingen voor beleidsmakers

Het rapport doet een oproep aan beleidsmakers om dringende maatregelen te nemen om elektrificatie te bevorderen. Climafed dringt aan op onder andere belastinghervormingen en een modernisering van de netinfrastructuur om de obstakels voor elektrificatie weg te nemen. Verder roept het rapport op tot meer coherentie tussen de verschillende beleidsniveaus in België, zodat er een uniforme aanpak komt voor de ondersteuning van hernieuwbare energie en elektrificatie. 

Download de volledige position paper "Elektrificatie: de sleutel tot de decarbonisatie van onze gebouwen" hier