Hoe uw woning koel houden bij een hittegolf? Infografiek van het VEKA schept klaarheid.
08/09/2023De zomer is al goed gevorderd, maar ook bij deze warme septemberdagen blijft het belangrijk om verstandig om te gaan met koelen. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), het agentschap dat binnen de Vlaamse overheid uitvoering geeft aan het energie- en klimaatbeleid, lanceert aan de vooravond van een voorspelde hittegolf, de infografiek ‘hou uw woning koel’.
De infografiek vat de tientallen tips samen die bij elke hittegolf verspreid worden, in drie belangrijke stappen. Verstandig koelen start in elk geval met de warmte buiten houden wanneer het buiten warmer is dan binnen, en de koelte binnen te laten, wanneer het buiten koeler is dan binnen. Zet daarvoor ramen open op verschillende verdiepingen en in gevels die tegenover elkaar liggen, om uw woning ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts te spoelen met koele lucht.
In een tweede stap, als nachtventilatie niet voldoende helpt om de woning te koelen, kunt u uw woning aanpassen. Buitenzonwering is daarbij meest effectief. Dat kan vaste zonwering zijn (zoals een luifel of overstek), of mobiele zonwering (zoals rolluiken, screens, uitschuifbare luifel, knikarmschermen,…). Ook uw woning isoleren beschermt u tegen de hitte buiten, en meer natuur heeft een verkoelend effect.
Als de warmte buiten houden en de woning aanpassen niet volstaan om de binnenruimten op een aangename temperatuur te houden, en u toch kiest voor een koelsysteem, kies dan voor een warmtepomp en vermijd een mobiele airco. Ook in de zomer kan heel wat energie bespaard worden, door verstandig te koelen. De website van het VEKA maakt de vergelijking: één slaapkamer gedurende 8 uur koelen met een mobiele airco kost u gemiddeld 3 euro per dag of 120 euro per jaar (met 40 koeldagen); deze slaapkamer koelen met een lucht/lucht-warmtepomp, ook vaste airco genoemd, kost gemiddeld 0,60 euro per dag of 24 euro per jaar als enkel bij hoge buitentemperaturen wordt gekoeld.
Nog een besparingstip? Laat het koelsysteem niet onder de 25°C koelen: een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten is niet gezond, niet nodig voor uw comfort, en verhoogt uw energiefactuur.
Verstandig koelen, dat is dus niet kiezen voor een energieverslindende oplossing op korte termijn (de mobiele airco), maar eerst inzetten op gedrag, vervolgens uw woning verbeteren, en pas in derde instantie energiezuinige technieken inschakelen, zoals een warmtepomp.
Gouden tip in de marge: isoleren en een warmtepomp zorgen zowel in de zomer als in de winter voor aangename binnentemperaturen, en voor financiële voordelen via de Mijn Verbouwpremie.
Meer informatie: www.vlaanderen.be/koelen